Čerešne a višne a ich účinky na ľudský organizmus

Čerešne a višne

Čerešne a višne obsahujú pigmenty antokyaníny, ktoré im dodávajú sýtu rubínovo-červenú farbu. Je o nich známe, že pôsobia ako niektoré protizápalové lieky (hoci nie sú ich alternatívou), keďže blokujú činnosť účinných enzýmov, ktoré vyvolávajú zápal. Pomáhajú pri viacerých poruchách zdravia vrátene dny, artritídy a bolesti kĺbov.

Najmä višne odrody Montmorency sú známe vysokým obsahom melatonínu, ktorí sa tvorí aj v mozgu ako hormón navodzujúci spánok. Podľa záverov mnohých vedeckých štúdií konzumácia čerstvých višní alebo malých dávok višňovej šťavy môže účinne navodiť spánok.

Antokyaníny, typické pre čerešne a višne, sú účinné proti dne. Pri tejto bolestivej chorobe sa hromadia kryštáliky kyseliny močovej v kĺboch, kde vyvolávajú tlak na mäkké tkanivá v nich. Antokyaníny z čerešní a višní bránia činnosti enzýmu xantinoxidáza, ktorý stimuluje tvorbu kyseliny močovej.

zdroj: kniha: Dale Pinnock – Doktor šéfkuchár – 80 receptov, ktoré liečia

0 názorov k “Čerešne a višne a ich účinky na ľudský organizmus

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *